Benvinguts // Welcome!

Hola a tots,

doncs sí, al final m'he decidit i he obert un blog perquè aneu seguint el meu treball fotogràfic. Espero que us agradi!

Hello to everybody,

finally I have decided to create a blog to follow my photo work. Hope you like it!

23/1/25

CREU ROMANESA O Troiță ALS JARDINS DE PEDRALBES - BARCELONA

Creu romanesa als Jardins del Palau de Pdralbes
 Foto: Neus Bonet i Sala


 Una creu romanesa o troiță als Jardins de Pedralbes. Aquesta troiță va formar part en el Pavelló de Romania de l'Exposició Universal de 1929, ha estat instal.lada de nou un cop acaba la seva restauració.



Pavelló de Romania a l'Exposició universal 1929
Font: https://barcelofilia.blogspot.com/2012/09/pavello-de-romania-exposicio-universal.html


Aquestes grans creus de fusta o pedra, adornades amb pintures, escultures, inscripcions i, a vegades, emmarcades per una petita estructura, es troben en encreuaments de camins, prop de fonts o en llocs relacionats amb un esdeveniment religiós.

Aquestes troite tenen una funció molt important per als romanesos: protegir i guiar al viatger en el seu camí. Tallades amb mestratge en fusta o en pedra, s'han convertit en una part integral de la cultura i la tradició romanesa, i la seva presència és un senyal reconfortant per a aquells que s'aventuren pels camins del país.

Les creus en els encreuaments, com se'n diu comunament, ens recorden que hem de detenir-nos per un moment i recuperar l'alè. Ens conviden a reflexionar sobre el nostre viatge i a pensar en aquells que ens han precedit en ell. Són un recordatori de la importància de mantenir la fe i l'esperança en el nostre camí.

22/1/25

CARRER VEGUER - BARCELONA - BARRI GÒTIC

carrer Veguer, Barcelona by Neus Bonet i Sala



El Carrer del Veguer de Barcelona rep el seu nom del veguer, el qual, a l'edat mitjana, era l'autoritat delegada de la Corona, amb jurisdicció governativa, administrativa i judicial (el seu palau era al final d'aquest carrer, a l'entrada de la Plaça del Rei)


En aquest curt però interessant carrer podem admirar un notable conjunt d'edificis d'origen medieval, però amb alguns elements molt característics del segle xviii: cantoneres de pedra, balcons amb llosana de ferro i ceràmica o carreus motllurats a les llindes i els brancals de les obertures. Alguns edificis, però, es van reformar durant el segle xix i d'altres encara més modernament.

Font: https://ca.wikipedia.org/wiki/Carrer_del_Veguer


Les vegueries eren unes jurisdicions administratives que va posar al segle X el comte de Barcelona don Ramon Borrell besnét don Wifredo el Pelós, per administrar la justícia a Catalunya. A Barcelona van tenir especial importància fins que es va crear el Concell de Cent al segle XIII, que es va mantenir fins al segle XVIII quan van aparèixer els ajuntaments moderns que va imposar el rei don Felip V. El carrer del Veguer de Barcelona anava des de la plaça del Rei fins a la Baixada de la Llibreteria que antigament es coneixia com la baixada de la Presó, perque era on hi havia la presó de Barcelona. Se li va posar el nom de carrer del Veguer perquè era on es trovaba el palau on vivia el veguer, el magistrat que atenia la vegueria de Barcelona. I és amb el nom de carrer del Veguer amb el què ha arribat aquest carrer del nucli antic barceloní fins a l'actualitat. (Autor: Rosendo Muñiz Soler)

16/1/25

LA FONT DEL GAT - BARCELONA

 



Entre mig d'arbredes trobem la Font del Gat a la muntanya de Montjuïch (Barcelona).

Lloc d'esbarjo i de trobades populars del segle XIX. Ara forma part de la història de la ciutat.

Podem veure l'entrada principal amb els dos gats vigilant l'entrada. Després una esplanada, una font i un local (ara tancat i reformant-lo) entre mig de petits tarongers formen el berenador noucentista. 


I si voleu gaudir de les imatges amb la cançó infantil que s'apren quan ets petit, clica a l'enllaç






























Autora: Neus Bonet i Sala
https://taplink.cc/nbonetsala 



15/1/25

JARDINS DE LARIBAL - BARCELONA



Passejo entre fonts 

de ceràmiques 

del segle passat, 

on les aigües 

juguen 

a fer de miralls de 

la natura del voltant.




Cares somrients

donen la benvinguda 

al passejant perdut

pels jardins de la muntanya.

El roserar de la Colla de l'arrós 
no té roses, foren amagades 
per l'hivern passat.



 



I rere el laberint de columnes, 
entre heures i arbredes
m'assec en els esglaons, 
recordant el temps passat.












Autora: Neus Bonet i Sala
https://taplink.cc/nbonetsala